Jakou vybrat zrnitost písku do pískových filtrů


Filtrování vody v bazénu nebo ve vířivce je základním předpokladem k příjemné relaxaci a k pobytu pod hladinou. Obsah nádrže musíte tedy nejen desinfikovat, ale i zbavovat jemných částic napadaného prachu, pylových zrnek, stébel trávy, vlasů, zbytků staré kůže atd.

písek

Na kvalitě písku záleží

Na jakosti filtračního písku záleží podobně jako na výkonu čerpadla a konstrukci celého filtračního systému. Písek je křemičité, velmi jemné médium, přes které putuje bazénová voda v neustálém koloběhu zajišťovaném čerpadlem. Usazují se v něm hrubší nečistoty.
Frakce pískové náplně dodávaná na tuzemský trh, bývá ve dvou základních hodnotách. Buď v rozmezí od 0,3 do 0,8 mm, nebo 0,6 – 1,2. Vhodnější je ten druhý typ, velmi jemné částečky o velikosti tří až čtyř desetin milimetru totiž obvykle putují přes šesticestný nebo čtyřcestný ventil zpátky do nádrže, případně mohou skončit uvnitř čerpadla a poškodit jej. Drobný písek uvnitř bazénu se navíc velice obtížně odstraňuje.

Jak dlouho vydrží filtrovat

Obecně se doporučuje v závislosti na tvrdosti vody, na vytížení bazénu a frekvenci zapínání filtrace měnit křemičitý písek již po třech až čtyřech sezónách. V každém případě je vhodné průběžně kontrolovat jeho vzhled https://www.chlorito.cz/pisek-do-piskovych-filtru/. Pokud začne vytvářet hrudky a shlukovat se, nebo je ztvrdlý a potažený nánosem vápenitých usazenin, jeho výměnu neodkládejte.
Filtrační náplni svědčí i pravidelné zpětné proplachování, tím se její životnost výrazně prodlužuje.

filtrace

Zázračný minerál

Křemičitý písek lze také nahradit alternativní náplní, např. minerálem zeolitem. Na českém trhu je dnes zásoben poměrně běžně, prodává se v balení nejčastěji po 25 kg a vystačíte zhruba s polovičním množstvím ve srovnání s pískem. Je to rovněž materiál přírodního původu, jde o minerál s velmi zvláštní vnitřní strukturou, velmi dobře absorbuje nečistoty a dokáže zachytit i dusičnany, dusitany a amoniak.

This entry was posted in Nezařazené and tagged . Bookmark the permalink.